16 augustus 1977 was een zwarte dag in de muziekgeschiedenis. We vernamen toen het overlijden van Elvis Presley. Hij was nog maar 42 jaar.
We staan dan ook de hele week stil bij zijn dood en kronen hem tot onze ster van de week.
Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.
Elvis Aaron Presley werd op 8 januari 1935 geboren in Tupelo, Mississippi. Tijdens de bevalling kwam zijn tweelingbroer Jesse Garon levenloos ter wereld. Elvis groeide op als een verlegen jongetje, dat op school regelmatig werd gepest. Op tienjarige leeftijd nam Elvis deel aan een zangwedstrijd. Verkleed als cowboy eindigde hij met het kinderliedje 'Old Shep' op een vijfde plaats.
In 1946 kreeg Elvis voor z’n verjaardag een gitaar. Zijn oom Vester leerde hem gitaarspelen. Samen met zijn gitaar vormde Elvis een onafscheidelijk duo. Na afronding van z’n High School vond Elvis een baantje als vrachtwagenchauffeur.
Van zijn zuurverdiende geld nam hij in 1953 als cadeautje voor zijn moeders verjaardag een eigen plaatje op. Dat gebeurde in de studio van Sun Records. Studio-eigenaar Sam Phillips was dermate onder de indruk, dat hij hem een platencontract aanbood. Samen met de gitaristen Scotty Moore en Bill Black nam Elvis een rauwe ‘Western’ versie op van de zwarte bluesklassieker ´That’s All Right (Mama)'. Het was 5 juli 1954, een dag waarop zonder dat hij het besefte muziekgeschiedenis werd geschreven. De carrière van ’s werelds grootste rock ’n’ roll artiest was namelijk begonnen.
De single 'That’s All Right´ werd een plaatselijke ‘rockabilly’ hit. De populariteit van Elvis steeg razendsnel, iets dat ook ‘colonel’ Tom Parker opviel. Hij werd Elvis’ nieuwe manager. Parker bezorgde Elvis een contract bij de grote platenmaatschappij RCA Records, waar Elvis de single ´Heartbreak Hotel´ opnam. In 1956 werd het overal ter wereld een gigantische hit. Daarna volgde het ene onvergetelijke succes na het andere: 'Don’t Be Cruel', 'Hound Dog', 'Wooden Heart', 'Love Me Tender', 'Jailhouse Rock', 'One Night', 'It’s Now Or Never', 'Return To Sender', 'Crying In The Chapel' en 'In The Ghetto'. Ze maakten van Elvis Presley een absolute wereldster.
In de jaren zestig speelde Elvis ook hoofdrollen in tientallen films en gaf hij fantastische shows. Er werden wereldwijd honderden miljoenen platen verkocht. Heel de wereld was dan ook hevig geschokt en intens verdrietig wanneer Elvis op 16 augustus 1977 overleed aan een combinatie van vetzucht en overmatig medicatie- en drugsgebruik. Elvis werd op het Forest Hill-kerkhof van Memphis begraven naast zijn moeder. Wanneer men probeerde zijn lichaam te stelen, werd Elvis herbegraven op zijn landgoed Graceland. Ook het graf van zijn moeder verhuisde mee.
Sindsdien geldt Graceland als een bedevaartsoord voor de miljoenen fans die nog altijd treuren om het verlies van hun ‘King’.
Bron: Wikipedia, NPO
Comments